תמיד לימדו אותנו לחסוך לירה לבנה ליום שחור, אבל איך נוכל גם לחסוך כסף ליום הפרישה וגם לקבל בתמורה הטבות מס? ומהי חובת החיסכון לפנסיה של עצמאים? הכל בכתבה הבאה.
הסיפוק של הקמת עסק עצמאי ברור, העסק שהקמנו בשתי ידיים מצליח לפרנס אותנו ועוד משפחות נוספות, אך יש שני צדדים למטבע – המחויבויות והקשיים השונים מבחינת שכר לעובדים, תשלום מיסים, תשלום לספקים ועוד כהנה וכהנה. לעיתים הסיפוק וההצלחה מונע מאיתנו לחשוב על העתיד שלנו ומה יהיה רגע אחרי הפרישה? והאם כספי הביטוח הלאומי יספיקו? מסתבר שלא.
לצד כל ההוצאות השוטפות של העסק, קיימת הוצאה אחת שדווקא נועדה להיטיב עמנו והיא חיסכון בקרן פנסיה לעצמאים שהפך בשנים אחרונות לנושא מדובר. החל משנת 2017 כל עצמאי חייב לחסוך לפנסיה, אך מסתבר שמדובר על הוצאה שגם תספק לנו רמה כלכלית טובה יותר בגיל הפרישה, וגם תאפשר לנו ליהנות מהטבות מס משמעותיות.
בואו נעשה סדר. מי חייב להפקיד ומי לא?
בעל עסק עצמאי, בין אם הוא עוסק פטור או מורשה חייב לדאוג לחיסכון פנסיוני. מי חייב? עצמאי מעל חצי שנה, בין 21 ומעלה ובן פחות מגיל 60, כלומר בעל עסק שנולד לפני שנת 1961 פטור. במידה ולא תפקידו כספים לקרן הפנסיה, תאלצו להתמודד עם קנס של 500 שקלים.
איך זה עובד?
סכום ההפקדה יעשה על פי הרווח של העסק, כלומר ההכנסות שלו פחות ההוצאות באופן שנתי, אולם ההפקדה עצמה הנה חודשית. את הסכום מחשבים על פי 2 מדרגות הכנסה ומשכללים את שניהם בהתאם לרווחים:
עסק עם רווח של 4,836.5 שקלים ועד רווח של 4,953 שקלים (נכון לשנת 2017) סכום ההפקדה לקרן הפנסיה יהיה – 4.45% מהרווח. מדובר על סכום של מחצית מהשכר הממוצע בשוק.
ברווח של 9,673 שקלים ועד 9,906 שקלים יש להפקיד 12.55% מהרווח, שזהו סכום שמעל השכר הממוצע במשק.
על הכנסה שמעל סכום זה אין חובה להפקיד מעל, אלא אם תרצו לחיות ברמת חיים גבוהה בגיל הפרישה תוכלו להפקיד עד 16.5% מהרווח כדי ליהנות ממס זיכוי.
ההטבות לבעל העסק בתמורה להפקדות לקרן הפנסיה
חוק הפנסיה לעצמאים מעניק הטבות מס לעצמאים על מנת לעודד עצמאים לדאוג לעתידם הכלכלי בעת הפרישה, ולכן ניתנות הטבות במיסוי על בסיס שנה קלנדרית. ההטבה הנה בשווי של עד 16.5% לכל היותר מההכנסה החייבת ממס, ועד לתקרת ההכנסה השנתית העומדת על סכום של 211,200 שקלים נכון לשנת 2019.
האם מקבלים הטבות על מוצרי חיסכון פנסיונים נוספים?
וודאי. כיום עצמאיים רבים חוסכים כספים במגוון תוכניות שונות כמו קופות גמל, קרנות השתלמות ועוד. גם חסכונות אלה יוכלו ליהנות מהטבות מס, לדוגמה קרנות השתלמות שבגינן ניתן לקבל הטבות מס, אבל רק אם הופקדו אליהן כספים עד לסוף השנה.
כיצד ההטבות מס מחושבות? אלה שתי הדרכים:
- זיכוי – כלומר מקבלים החזר כספי מהמס המשולם בפועל או ששולם במהלך השנה.
- ניכוי – הקטנת סכום המס שיש צורך לשלם.
מהי תקרת ההפקדות השנתית?
תקרת ההפקדות השנתית עומדת על 16.5% מהכנסה השנתית ועד לתקרה של 34,848 שקלים. סכומים אלה מאפשרים לעצמאים ליהנות מהטבות המס המרביות – חלק לזיכוי מס וחלק לניכוי, כלומר הקטנת סכום המס שישולם.
לייעוץ מקצועי ובניית תוכנית קרן פנסיה מותאמת אישית, פנו עוד היום ליועצים הפנסיוניים של שלם סוכנות לביטוח >>>